HAKKIMIZDA     İLETİŞİM     KATALOG     EN     BAYİ GİRİŞİ     SEPET    
16 AĞU
image blog

Puzzle Tarihçesi


1760 (Yaklaşık)

Tarihsel keşifler her zaman geliyor ama burada yapabildiğimiz en iyi şey şu ana kadar ki hikayeyi anlatmak. İlk yapboz yapıldı. John Spilsbury (bir İngiliz), İngiltere'nin haritasını ince bir maun levhasına yerleştirdi, ilçe sınırlarını kesmek için elde tutulan el testeresi kullandı ve kutulu parçaları çocukların monte etmesi için sattı. 'Kararsız haritalar' olarak biliniyorlardı. Önümüzdeki 40 yıl boyunca, diğer bazı üreticiler (Hollanda'daki bireyler dahil), John Spilsbury'nin fikirlerini kopyaladı ve harita konularını tamamlamak için tarihi sahneleri tanıttı.

On dokuzuncu yüzyıl


Yüzyılın başlarında, bulmacalar neredeyse sadece zengin çocuklar için ve neredeyse her zaman eğitim düşünülerek yapıldı. Kesim işçiliğinden tasarruf etmek için, bulmacalar sadece birkaç büyük parçadan ve sadece dışarıdan kilitlenerek oluşuyordu, gerisi düz veya dalgalı çizgilerle hızla kesiliyordu. Kullanılan ahşap genellikle Maun veya Sedirdi.

Sağdaki “The Parable of the Sower” adlı yapboz, 1870'de Betts tarafından kesilmiş ve o tarihe kadar dekupaj yapbozların tarzını yazmıştır. Yalnızca dış parçalar birbirine geçer ve baskının kalitesi modern standartlara göre çok düşüktür.

Yüzyılın sonlarına doğru birçok üretim tekniğinde ve bunlardan üçü etkili yapbozlarda büyük adımlar atıldı:

1. Pedalla çalışan dekupaj testereleri icat edildi.

2. İnce ahşap levha üretmek için teknikler geliştirilmiştir.

3. Baskı, sıçramalarda ve sınırlarda düzeltildi.

Bu teknolojik gelişmeler puzzleların daha dayanıklı,renkli ve karışık olarak üretilebilmesini sağladı. Yetişkinler Puzzle yapma konusuna ilgileride dahada artınca üreticiler çeşitlerini arttırmaya başladılar ve onları etkileyecek daha değişik modeller yapmaya başladılar.

1800’lü yılların başında Alman mobilya satıcısı Raphael Tuck ve iki oğlu Puzzle üretiminde gelecek yüzyıllara hitap edebilecek 4 ayrı teknik geliştirdiler:

1. Çok çeşitli ve renkli konular içeriyordu.

2. Kesim daha karmaşık hale getirildi ve “Whimsies” dahil edildi - bireysel parçalar hayvanlar ve ev eşyaları gibi tanınabilir şekillerde kesildi.

3. Pahalı sert ağaç yerine kontrplak ve kalın karton kullanılmaya başlandı.

4. İlk kez kesilmemiş bulmacanın bir görüntüsünü içeren daha ilgi çekici bir kutu tanıtıldı.

Tarihe ilgi duyanlar, Raphael Tuck'ın diğer endüstrilerin gelişiminde de etkili olduğunu bilirler, ilk ticari Noel kartları üretimine ve ayrıca ilk resimli kartpostalların yapılmasında katkısı çok büyüktür. Londra, Paris ve New York'ta matbaalar kurdu ve 1893'te Kraliçe Victoria'dan Kraliyet Emri'ni, Kraliyet Mektubu'nu Clarence Dükü'nün ölümü vesilesiyle millete yazdırdığı için aldı.

Yirminci yüzyıl

Raphael Tuck ve ailesinin fikirleri Amerika'da kabul edildi ve 1908 yılında orada tam bir çılgınlık yaşandı. Aynı şekilde, İngiltere'de de zenginler yapbozları kucakladılar.

Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) geçici olarak faaliyetleri durdurdu, ancak işler kısa süre sonra tekrar değişti. 1929’a gelindiğinde Amerikalılar haftada iki milyon yapboz alıyordu ve her kendine saygılı İngiliz yemekte ya da çay partisinde bir ya da iki adet yapboz yapmayı istedi. Patlayan talebi karşılamak ve maliyetlerden tasarruf etmek için, Chad Valley ve G.H. Haytor (Zafer Yapbozları) 'İstif Kesimi' tekniğini geliştirdi. Bu, üst üste yerleştirilmiş, birbirine sabitlenmiş ve hepsi aynı anda kesilmiş 8 tane yapboz içeriyordu. Bununla birlikte, yapbozları kesmek hala zaman alıcı ve dolayısıyla pahalıydı.

Soldaki The Tuck yapboz yaklaşık 1930'da yapıldı. Kesimin karmaşıklığını 60 yıl önce kesilen Sower Parable'ı (yukarıdaki) ile karşılaştırın. Tuck ailesi, yaşamları boyunca yeni teknikler denemeye devam etti ve yapbozların kalıcı popülaritesini sağlamak için en çok onlar uğraştı.

1920'lerde bir Amerikan şirketi, el ile kesme maliyetinin küçük bir kısmını azaltan ve üretim maliyetlerini aşağı çeken karton kesme makinelerinin kalıp kesiminde bir teknik geliştirdi. Waddingtons bunu, 1933'te nasıl yaptığını ve sürecin popüler yap-boz algı algısında nasıl bir devrim yarattığını biliyordu. Şimdi, 1.000'e kadar karmaşık kesilmiş parça içeren bulmacalar, herkesin karşılayabileceği bir fiyata kolayca temin edilebilir hale geldi. Bununla birlikte, 1950'lerde üretim tekniklerinin karton yapbozların 'İyi kalite' olarak adlandırılabileceği ölçüde iyileştirilmesi gerekiyordu. Bu bulmacaları kesme tekniği o zamandan beri önemli ölçüde değişmedi.

Değişen şey şu anda mükemmel kalitede görüntüler kullanan Jumbo ve Ravensburger gibi büyük yapboz şirketleri ile baskı kalitesi. Tercih edilen sanat eserleri, fotoğraflar, pırıl pırıl özel efektler, hatta 'karanlıkta parlayanlar' olarak yapmaktan memnuniyet duyacağınız kaliteli yapbozlar bulacaksınız.

Gelecekte Ne Olabilir?


Karton dekupaj dünyasında yapbozların kesip kalitesini artırmak için yapılabilecek çok az şey var üretim teknikleri neredeyse mükemmel. Yenilikçi üreticiler bizi çekmek, heyecanlandırmak ve şaşırtmak için sürekli yeni görüntüler buldular ve bunun sona ereceğinden şüphelenmek için hiçbir neden yok.

Ahşap bulmacalar genellikle karton bulmacalardan daha dayanıklıdır ve yatırımlar için genellikle tercih edilen seçimdir. Asıl soru, uygun bir fiyata tahtadan yapboz üretimi nasıl yapılıyor? Teknoloji, otomatik kesim için kontrollü lazerler ve su fıskiyeleri şeklinde cevap verebilir. Bu şaşırtıcı cihazlar sadece tahta bulmacalara yirmi birinci yüzyılda bir başarı şansı verebilir.

Bay Tom Tyler'a içten teşekkürlerimizle, kendisi muhtemelen en bilgili ve kesinlikle şimdiye kadar tanıdığımız en hevesli yapboz kullanıcısı.



Copyright © 2024 KS Games. Her hakkı saklıdır.